Zeeuwse mossels met Ricard en venkel
Een lekker recept voor de mosselliefhebbers, met natuurlijk de verrukkelijke รฉchte Zeeuwse mossels. Chefkok Marcin Beaufort werkte een lekker recept uit.
Dit recept geprobeerd?Vermeld @koopeetbeleeflokaal!
Wat heb je nodig?
Ingrediรซnten
- 1 kg Zeeuwse mossels
- 1 venkel
- 2 steranijs
- 1 ui
- Rasp van 1 limoen
- 50 ml Ricard
- Chipotle kruiden
- Snufje zout
Bereidingswijze
- Was de mossels goed en laat ze uitlekken.
- Stoof in de mosselpan fijngesneden venkel, ui, limoen, chipotle kruiden en zout.
- Voeg de mossels en Ricard toe.
- Stoof de mossels gaar en schud ze 2 keer op.
- Giet het vocht af en bind het vocht lichtjes op met olijfolie.
- Smakelijk!
Leuk om te weten
Wanneer kun je mossels eten?
Het mosselseizoen begint in principe in juli. Het begin van het seizoen hangt wel af van de conditie van de mossel. In Nederland hield men zich vaak aan het credo ‘mossels eten als de R in de maand is’. Niet veel mensen weten dat het mosselseizoen vanaf juli tot en met half april in het jaar erop loopt.Zeeuwse mosselseizoen: negen maanden lang
Het seizoen voor Zeeuwse bodemcultuurmossels begint meestal begin juli met de nieuwe oogst. De exacte startdatum van het seizoen is afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit van de mosselen, wat weer samenhangt met het weer in het voorjaar. In juni sterkt de mossel zich weer aan na de voortplantingsperiode van april-mei. Het seizoen voor de Zeeuwse mossel loopt door tot april van het jaar daarop. Bij de hangcultuurmossels gaat het proces van herstellen van de voortplanting net iets sneller waardoor deze vaak begin juni โrijpโ zijn voor consumptie. Een hardnekkige fabel betreft de โrโ in de maand. Vroeger waren mossels alleen verkrijgbaar in de maanden met een โrโ in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mossels van juli tot april verkrijgbaar. Een gesloten koelketen van de verwerking tot aan de winkel garandeert een vers product met optimale smaak. Zo blijven er negen maanden per jaar altijd mooie Zeeuwse mossels. Nog beter is de stelregel aan te houden van de โrโ in het seizoen: mosselen zijn er in de zomer, herfst en winter, en doorgaans niet in de lente.Over de maker van dit recept
Marcin Beaufort werkt het recept voor dit gerecht voor ons uit. Hij komt uit Cadzand en is een energieke veertiger die zijn opleiding genoot in de gerenommeerde hotelschool Ter Groene Poorte. Als gediplomeerd kok ging hij aan de slag in restaurants in Belgiรซ, Nederland, Groot-Brittanniรซโฆ en ver daarbuiten. En deze internationale leerschool heeft Marcin geen windeieren gelegd, want de brede basis aan keukenkennis en ervaring laat hem nu toe om zijn grootste passie uit te oefenen: culinair advies geven om betere gerechten te bereiden รฉn dus (nog meer) tevreden gasten te maken.
Marcin Culi-advies | kok aan huis | workshops
www.marcinbeaufort.nl | info@marcinbeaufort.nl | +31 652302188