Ambachtelijk zeezout, puur uit Nationaal park de Oosterschelde
Ben jij ook zo iemand die altijd van die leuke potjes zeezout en kruiden meeneemt uit het buitenland? Ben je een fijnproever, die gaat voor pure kwaliteit en natuurlijk gezond? Voor natuurlijke zeezout in allerlei varianten hoef je niet naar Frankrijk of Engeland of waar maar ook. Dat hebben we gewoon hier, van ons eigen zeewater uit de Oosterschelde. Het zeezout van Zeeuwsche Zoute, al dan niet aangevuld met zeewier of kruiden en specerijen die zoveel mogelijk lokaal zijn geteeld, is uniek. Dit zout wordt door de enige zoutziederij in Nederland naar 500 jaar Zeeuws vakmanschap gewonnen, gecombineerd met moderne, duurzame technieken. Het zout van Zeeuwsche Zoute werd al door chefs in bekende sterrenkeukens en patissiers gebruikt, en nu begint ook het grote publiek de sublieme, authentieke smaak van dit lokale product te ontdekken. Hoog tijd om er kennis mee te maken!
Van zeewater naar zeezout in een potje
Zoutziederij Zeeuwsche Zoute pompt alleen bij hoog water bij Bruinisse zeewater op. Daar is het water op natuurlijke manier extra gezuiverd door de vele oesters en mossels. Om de hoogste kwaliteit van het zeezout te kunnen garanderen, wordt het water bij Zeeuwsche Zoute zelf ook nog eens door ultrafijne filters gefilterd. Vuil, zoals zeewier, en zoveel mogelijk microplastics blijven zo achter. Door het water te verhitten, verdampt het. De zoutvlokken die ontstaan worden met de hand geoogst.
Het calcium wordt er zoveel mogelijk uitgehaald wat Zeeuwsche zoute de unieke zachte smaak geeft.
Dat is een ware ambacht, want je moet weten wanneer precies de vlokken de juiste smaak en textuur hebben. Dan worden de zoutkristallen gedroogd in de droogovens en kan het pure, witte zout verpakt of verder verwerkt worden. Er zijn verschillende varianten van dit officieel Zeker Zeeuws Streekproduct. Naast Puur en Gerookt zijn de combinaties met Zeekraal, Wakame, Chili, Zwarte knoflook en Zwarte Peper (beiden SKAL-gecertificeerd) het uitproberen waard bij gerechten en hapjes. Hier houdt het niet mee op, want in de toekomst volgen nieuwe varianten met lokale kruiden en specerijen. De producten zijn verpakt in zoutmolens, glazen potjes, cadeauverpakkingen, stazakken en kilo-emmers. Behalve de zoutproducten worden ook verzorgingsproducten met het natuurlijke zout gemaakt. Puur zeezout is rijk aan mineralen. Dat is niet alleen heilzaam voor de inwendige mens, maar ook goed voor de huid.
Zeeuws streekproduct, Zeeuws succes
Het begon in 2018 met een jerrycan, die Christian Clerx vanuit zijn ouderlijk huis meenam naar de dijk โom met het water uit de Oosterschelde zout te gaan makenโ. Ondertussen wordt er zoโn 800 kilo zout per maand geproduceerd. In 2021 won Zeeuwsche Zoute de Zeeuwse Pioniersprijs, werd de zoutziederij gekozen tot Beste Noviteit tijdens de Vakbeurs Foodspecialiteiten en benoemd tot Zeker Zeeuws Streekproducent van het jaar 2022.
Winnaar duurzaamheidsprijs 2023 en in 2024 in de innovatie top 100 van de KVK.
Daarnaast werd het als 101e Nederlands product toegevoegd aan de ark van smaak.
โZeeuwsche Zoute is voor fijnproevers die op zoek zijn naar pure smaken en het verhaal achter het product waarderenโ
De zouten van Zeeuwsche Zoute worden verkocht in de webshop en, samen met andere regionale lekkernijen, in de eigen winkel. Ze zijn te vinden bij lokale delicatessenwinkels, boerderijwinkels en restaurants die waarde hechten aan authentieke smaken. โWe willen het beste uit de zee halen met respect voor de natuur en traditie. We streven naar duurzaamheid en kwaliteit, waarbij we vakmanschap en lokale samenwerking hoog in het vaandel hebben staan. Het feit dat we op een duurzame, ambachtelijke manier een lokaal, puur product van wereldklasse kunnen maken, vervult ons met trots. Ons team bestaat uit lokale liefhebbers van het vak, die allemaal een bijzondere band hebben met de regio en haar rijke tradities.โ
Tip: doe eens een rondleiding, activiteit of proeverij op de zoutziederij!
Zeeuwsche Zoute
Nijverheidsweg 39, Bruinisse
Tel. 0111-202037