Hoe noem jij de walnoot? Okkernoot? Neutje? Of nog anders? De walnoot heeft heel wat benamingen. Walnotenbomen horen van oudsher in het Zeeuws-Vlaamse land. Je ziet ze vaak bij boerderijen, maar ook in de polders en het achterland tref je ze zomaar aan, een enkele boom of meerdere tegelijk. Met hun ovaalvormige groene blad kunnen ze uitgroeien tot imposante bomen die vanaf het vierde, vijfde jaar vruchten voortbrengen. Een groene, zachte maar stevige bolster beschermt de houtachtige schaal van de hersenvormige vrucht met zijn heerlijke, kenmerkende smaak en hoge voedingswaarde.
Oogst
Aan het eind van de zomer en in het najaar, half september tot eind oktober, vallen de vruchten naar beneden en barsten hun doppen open. Dat is de tijd om de walnoten te rapen en ze te drogen te leggen. Direct opeten is niet echt een goed idee; gedroogd zijn ze pas echt smaakvol. Noten rapen kun je met de hand doen, maar gaat een stuk sneller met een speciale notenraper. Die lijkt een beetje op een bingoballenmolen op een steel. Bedrijfsmatig worden de walnoten gedroogd in bakken. Goed gedroogd en bewaard zijn walnoten maar liefst tot twee jaar houdbaar. Om bij de inhoud van de noot te kunnen, zul je deze eerst moeten kraken. Dat kan het makkelijkst met, jawel, een notenkraker.ย
Olie en likeur
Van walnoten kun je olie persen. Dit wordt lokaal gedaan. Walnotenolie is rijk aan omega-3 vetzuren enย ฮฑ-linoleenzuurย die een gunstige invloed kunnen hebben op het cholesterolgehalte en de functie van de bloedvaten. De olie met zijn bleke tot lichtgele kleur is delicaat en nootachtig van smaak. Walnotenolie is behalve in de keuken ook te gebruiken als make-upremover of als voeding voor uitgedroogd haar en een droge hoofdhuid.
Ook wordt er in onze omgeving op kleine schaal walnotenlikeur gemaakt. In de zomer worden de groene walnoten die nog aan de boom hangen of die gevallen zijn in een gesteriliseerde pot gelegd, met alcohol zoals gin, wodka of whiskey en met specerijen. Na vier maanden wordt het wachten beloond met een zalige likeur.
In de keuken
Walnoten zijn lekker uit de hand en al helemaal bij een glaasje rode wijn. Maar ze zijn op veel meer manieren heel smakelijk. Ze combineren fantastisch met hartige kazen, รฉn met zoete patisserie. Voeg eens walnoot toe aan taarten, koekjes, granolaโs en notencrumbles, of maak er een vegan pesto van. Onze perenbrownies met walnoten zijn ook een aanrader! Ook in hartige gerechten zijn walnoten verrassend. Een waarschuwing is wel geboden: voor mensen met een notenallergie is dit geen goed ingrediรซnt.
Bron: Wikipedia, Culi-Advies
Foto: Pixabay