Voedselbron in Graauw

door | Gemeente Hulst, Graauw, streekproducent

De natuur is de bron bij Voedselbron Graauw

Pompoenen, knolselder, aardappelen, lupinebonen en meloenen van De Zeeuwse Akker uit Graauw smaken anders. Uniek. Emiel van de Vijver werkt al jaren aan de structuur en kwaliteit van de grond van zijn akkers. De goede resultaten getuigen van vakmanschap. De natuur staat voorop in de bedrijfsvoering van de drie ondernemingen die onder zijn hoede vallen. En dat maakt die ondernemingen verre van standaard.

“Ruim tachtig jaar geleden streek de familie Van de Vijver neer in de Van Alsteinpolder ten oosten van Graauw. Hier greep grootvader Emiel na de beurskrach zijn kans om opnieuw te beginnen. Kansen grijpen zit de Van de Vijvers in het bloed, dat merk je zodra je met zijn kleinzoon in gesprek gaat.” Voor kleinzoon Emiel, de huidige Emiel van de Vijver, is samenwerken met de natuur een vanzelfsprekendheid. Hij gelooft in de kracht van een voedselbos naast en samen met zijn biologische landbouwbedrijf. In 2017 startte hij samen met zijn echtgenote Sonja met de aanleg daarvan. Een voedselbos is een natuurinclusieve vorm van boslandbouw waar fruitbomen en -struiken, notenbomen, groente en kruiden groeien zoals in een natuurlijk bos, en hun opbrengst geven. Het bos zorgt ook voor de binding van CO² in de bodem en houdt water vast. Door de goede bodem is een voedselbos weerbaar tegen ziekten, plagen en weersextremen. Het voedselbos van Voedselbron Graauw, verbindt natuur en mens. Het is een van de eerste voedselbossen in Zeeland. Dit voedselbos is er niet alleen om uit te oogsten. Je kunt hier groepsrondleidingen volgen, van de producten proeven tijdens de aanschuifdiners, meehelpen op meewerkdagen en overnachten in een eco glampingtent middenin de natuur. Het is ook een bijzondere plek voor kleinschalige evenementen, zoals bruiloften. Daarvoor kan de landelijke schuur afgehuurd worden. “Op verzoek kun je hier prima eten, overnachten in de hofstede, in het tiny house of in een van de safaritenten.” Voor het project Samen Vooruit, een samenwerkingsverband met collega-boeren uit Grenspark Groot Saeftinghe werkte Emiel recentelijk aan wat hij zelf graag Biologisch Dynamisch Boeren 2.0 noemt. Dit innovatietraject liep voorop in de ontwikkeling van een nieuwe, duurzame landbouw en heeft veel kennis over grondverbetering en goede resultaten gebracht. De groenten van de Zeeuwse Akker worden geteeld voor de biologische markt.

Groot Saeftinghe Smaekt

Samenwerken met agrarische ondernemers uit de buurt doet Voedselbron in Graauw al langer. Voedselbron Graauw is een van de tien coöperanten van de coöperatie Groot Saeftinghe Smaekt. Deze brengt niet alleen eigen geteelde en zelfgemaakte streekproducten op de markt onder het streekmerk met deze zelfde benaming, maar organiseert ook evenementen, catering, arrangementen voor bezoekers en toeristen, workshops, enzovoort om de korte keten te stimuleren. Wil je de biologische producten van De Voedselbron zelf gebruiken, bezoek dan de verkooppunten van het Grensland Groot Saeftinghe.

Voedselbron in Graauw

Dwarsstraat 9

4569 PB Graauw

https://www.voedselbrongraauw.nl

info@voedselbrongraauw.nl

Tel +31 6 25 17 03 64