Vleesboerderij Van Wijck in Hoek

door | Gemeente Terneuzen, Hoek, streekproducent

Goed, eerlijk en gezond vlees uit eigen polder koop je lokaal

Mensen komen er speciaal voor naar de Langeweg, in de polder tussen Philippine en Mauritsfort. Dat heerlijk bourgondisch stuk rundvlees met dat gewenste vetrandje uit de Zeeuws-Vlaamse polders ligt in de winkel van Vleesboerderij Van Wijck te wachten op de liefhebber van puur, eerlijk en lekker vlees. Op de bewuste vleesconsument, die graag gelijk even een blik in de koeienstal werpt. Dat mag bij Vleesboerderij Van Wijck, want “zo weet je waar dat vlees op je bord vandaan komt”.

Heerlijk lokaal vlees

Amber van Wijck heeft de missie en visie van het rundvleesbedrijf van haar en haar ouders Anton en Stanny van Wijck scherp voor ogen. “Ik vind het belangrijk dat wij als regio zoveel mogelijk zelfvoorzienend kunnen zijn wat voedsel betreft. De lokale bewoners zouden moeten weten wat er hier geproduceerd wordt aan goed, eerlijk en gezond voedsel. De producten die de consument lokaal haalt hebben vaak maar een korte weg afgelegd. Het vlees dat bij ons verkocht wordt, gaat rechtstreeks van de boer naar de consument, zonder tussenhandel. Wij brengen onze eigen runderen naar de slachterij en halen het vervolgens een paar dagen later weer op. Vervolgens komt de slager het bij ons in de vernieuwde verwerkingsplaats versnijden tot biefstuk, rosbief, enzovoort. Ook het gehakt draaien en worst maken doen wij zelf. Zo kan de consument bij ons om een heerlijk en betaalbaar stukje lokaal vlees komen.”

Al die liefde, zorg en vakmanschap proef je

Waarom is dat vlees van Van Wijck, voorheen bekend onder de naam Hoekenaere, nu eigenlijk zo lekker? Dat komt door de combinatie van een aantal factoren. Ten eerste is het rundvlees van het ras Belgisch witblauw, ook wel dikbil genoemd. Het vlees vol smaak van de Belgisch witblauw staat bekend als superieur. Het rundvlees van Vleesboerderij Van Wijck is bijzonder smaakvol met dat lekkere vette randje eraan. “De koeien worden hier niet geboren, maar komen hier volwassen binnen. Daar hebben we bewust voor gekozen. Op deze manier hebben wij ons kunnen specialiseren in de productie van goed vlees”, legt Amber uit. “Deze koeien staan in de zomer buiten op het gras in de polder. In de winterperiode staan ze in de stal in grote strohokken en krijgen ze hooi, kuilvoer, wat krachtvoer en zelf gekookte bruine bonen. Dierenwelzijn en gezondheid staat bij ons voorop en we richten ons op het voorkomen van medische problemen. Onze koeien staan op stro. Om de dag krijgen ze een dikke laag stro bij. Zo blijven de koeien en stieren proper als ze lekker liggen te herkauwen en blijven hun voeten gezond.” In de stal staan een paar Blonde d’Aquitaines. Dit lichtbruine runderras wordt wel zelf gefokt, door Anton op de ouderlijke boerderij drie kilometer verderop. Het vlees hiervan wordt ook in de winkel bij Amber verkocht. “Door de nauwkeurige selectie van dieren, verzorging, goed voedsel en het korte transport naar het slachthuis wat minder stress oplevert, gaan wij voor de beste kwaliteit vlees. Als familie werken wij samen om de lokale bevolking een goed en eerlijk stukje vlees aan te bieden. Met z’n allen zorgen wij ervoor dat de dieren optimaal verzorgd worden en niks tekort komen!” Het vlees van Vleesboerderij Van Wijck is bij enkele verkooppunten te koop, maar ook vers en ingevroren in de eigen winkel op het erf. Hier krijg je alle uitleg die je wenst over de boerderij, de dieren en het vlees. Zo weet je precies wat je koopt en wat je eet! Je kunt terecht op vrijdagen van 10 tot 17 uur en op zaterdagen van 9.30 tot 13 uur.

Vleesboerderij Van Wijck

Langeweg 9, Hoek

Tel. 06-57888620

www.hoekenaere.nl