De naam verklapt het al: de suikerbiet (beetwortel, Beta Vulgaris) bevat veel suiker. Daarom wordt deze knolgroente verbouwd om suiker te winnen. Het is naast aardappels, tarwe en snijmais een van de meest geteelde gewassen in Nederland en Belgiรซ en ook in Zeeuws-Vlaanderen zien we elk jaar de akkers er vol mee staan. Sluis is zelfs na gemeente Noordoostpolder met 273 suikerbiet telende bedrijven de op een na grootste suikerbietengemeente van Nederland. Maar liefst 2.353 hectare akkergrond wordt in West-Zeeuws-Vlaanderen voor de suikerbietenteelt gebruikt.
Suikerbieten worden in het voorjaar gezaaid en groeien uit tot flinke planten met brede bladeren, met onder de grond รฉรฉn biet per plant. Suikerbieten bleken na de Franse Revolutie een goed alternatief voor het prijzige suikerriet, dat uit Tropische landen geรฏmporteerd werd. Op de helft van de achttiende eeuw lukte het om sap uit de bieten te halen en de suiker te laten kristalleren. Suikerbieten bevatten gemiddeld 16% suiker. Wat overblijft wordt zoveel mogelijk gebruikt, zoals de bietenpulp als veevoer en melasse als smaakmaker.
Ook wordt er gekeken naar andere mogelijkheden, zoals het maken van kleurstoffen, bio-plastic en vezels uit de bieten. De gemiddelde opbrengst in Nederland bedraagt op dit moment ongeveer 11 ton suiker per 64 ton bieten per hectare.
Suikerbieten campagne
In de herfst worden de volgroeide bieten gerooid met een bietenrooier. Zoโn enorme machine de vaak zware, slikkerige akkers zien bestrijden is imposant om te zien. Hele bergen bieten liggen langs de kant van de weg te wachten tot ze opgehaald worden door het contractvervoer, dat ze naar bietenbunkers van de suikerfabrieken brengt. Hier worden ze verwerkt. Dit proces duurt 3 ร 4 maanden en wordt de bietencampagne genoemd.
Culinair
Het eindproduct van de suikerbiet, suiker, heeft veel toepassingen. Kristalsuiker is de meest gebruikte suikersoort. Fijne suiker is ideaal om te gebruiken voor bakrecepten. Botercrรจme, frosting, chocolade, snoepjes en roomijs maak je met poedersuiker en hiermee versier je gebak. Het nog fijnere suikerbakkerspoeder is geschikt voor fondant, marsepein en glazuur. Met grove suiker en parelsuiker kun je je koekjes mooi decoreren.
En dan hebben we ook nog witte, lichtbruine en donkere basterdsuiker: suiker met suikerstroop en karamel. Geleisuiker, suiker waaraan citroenzuur en pectine zijn toegevoegd, gebruik je om jam en chutneys te maken. Het eiwit van suiker, glucose, wordt veel in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt. En dan kennen we natuurlijk ook nog kandij, stroop en siroop. Maar wist je dat je de suikerbiet zelf ook kunt eten? Check dit!
Bronnen: Wikipedia, Culi Advies, WUR, Suikerunie, Bakken.nl