Ga terug
Speculaas

Traditioneel Nederlands Speculaas

Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @koopeetbeleeflokaal!
Gang Nagerecht, Tussendoortje

Ingrediënten
  

Voor ongeveer 20-25 speculaasjes:

  • 250 g bloem
  • 125 g koude boter
  • 125 g donkere basterdsuiker
  • 2 el speculaaskruiden
  • 3 el melk
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • Optioneel: geschaafde amandelen voor decoratie
  • Speculaaskruiden zelf maken:
  • 4 tl kaneel
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl kruidnagel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl kardemom
  • 1/2 tl witte peper

Bereidingswijze
 

Bereidingswijze

  • Voorbereiding:
  • o Verwarm de oven voor op 175°C
  • o Bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Deeg maken:
  • o Meng de bloem, bakpoeder en speculaaskruiden in een kom
  • o Snijd de koude boter in blokjes
  • o Kneed de boter door het bloemmengsel
  • o Voeg basterdsuiker, melk en zout toe
  • o Kneed tot een stevig deeg
  • o Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast
  • Vormen:
  • o Rol het deeg uit tot ongeveer 4-5 mm dikte
  • o Gebruik speculaasvormen of snijd het deeg in gewenste vormen
  • o Leg de koekjes op de bakplaat
  • o Decoreer eventueel met geschaafde amandelen
  • Bakken:
  • o Bak de speculaasjes 15-20 minuten in het midden van de oven
  • o Ze zijn klaar als ze lichtbruin zijn
  • o Laat ze afkoelen op een rooster

Leuk om te weten

De speculaasjes zijn in een luchtdichte trommel ongeveer 2 weken houdbaar.
Tips
• Gebruik koude boter voor het beste resultaat
• Laat het deeg goed rusten voor het uitrollen
• De smaak wordt beter na een dag bewaren
• Voor extra knapperige speculaas: bak iets langer op een lagere temperatuur (165°C)
Trefwoord bloem, melk