De prijs voor mooiste groente gaat knolselderij nooit halen, maar voor de verfijnde smaak scoort deze knol met zijn ruwe uiterlijk hoge punten. Knolselderij mag dan misschien horen tot de โouderwetseโ groenten, je blijkt er in de moderne keuken eindeloos mee te kunnen experimenteren. Met knolselderij voeg je iets unieks aan hedendaagse gerechten toe. Hiermee ontdek je nieuwe smaken en texturen. Wat een veelzijdige groente! Dit knapperige kruisbloemige gewas hoort bij dezelfde familie als broccoli en bloemkool, maar heeft een compleet eigen smaak. Behalve zo lekker is knolselderij ook nog eens gezond. Het is een echte superfood. Deze stevige knol van de selderijplant zit boordevol krachtige voedingsstoffen. Behalve de antioxidanten en vitamine A en C waar selderij rijk aan is, bevat de vezelrijke knolselderij ook nog eens een flinke hoeveelheid vitamine K en allerlei mineralen zoals kalium, magnesium, ijzer, zink en mangaan.
Gewoon lokaal verkrijgbaar
Knolselderij is een budgetvriendelijke groente en je koopt het gewoon lokaal. Reden te meer om deze groente op allerlei manieren uit te proberen. In Zeeuws-Vlaanderen wordt steeds meer knolselderij geteeld. Voor de lokale markt, maar ook voor het buitenland. Veel selderijknollen uit Nederland gaan naar Frankrijk en de Scandinavische landen. Ook Duitsland, Polen en de Baltische staten zijn blij met onze selderijknollen. Het seizoen voor knolselderij loopt een groot deel van het jaar, van september tot mei/juni. Na het zaaien van het hele fijne zaad, wat gebeurt van maart tot juni, groeit er langzaam onder de grond een knol onder het blad boven de grond. De knollen worden geoogst als ze zoโn tien centimeter in doorsnede zijn.
In de keuken
Knolselderij hoort gewoon helemaal thuis in de winterse keuken. Een erwtensoep of aromatische bouillon is met de toevoeging van deze groente pas echt af. De bladeren kun je hier ook goed in gebruiken. Bij knolselderij denk je misschien aan stevige kost, maar het gaat hier om een lichte, aromatische wintergroente. Maak friet van de knol, of puree. Verwerk โm in stoofpotten en stamppot. Pof de knol in zโn geheel in de oven of de barbecue. Maak er een vegetarische burger van, of eet knolselderij rauw in salades. Knolselderij is met zijn unieke smaak, zonder overheersende te zijn, een geweldige toevoeging aan de maaltijd. Met knolselderij maak je verrassende combinaties, zoals met gebakken vis, oude kaas of champignons. Om deze groente te bewaren haal je de bladeren en overtollig vuil weg en leg je de knol in de groentelade van de koelkast. De knol is lang houdbaar. Om echter voordeel te hebben van de maximale voedingswaarde consumeer je de knol het beste binnen een week. Knolselderij is makkelijk te verwerken, vooral als je een groot koksmes gebruikt. Snijd de boven- en onderkant eraf en schil de buitenste laag. Vervolgens snijd je de knol in stukjes of plakken. Raspen is ook een optie.
Bron: Veggipedia, Culi-Advies