Dit recept behoort tot het lokale kerstmenu 2024
Koop lokaal je producten en ga hier lekker mee koken! We hebben de lekkerste recepten met streekproducten voor je op een rij gezet. Zet je koksmuts op en ga zelf aan de slag met de smaakmakers uit onze streek. Maak vandaag falafel van bruine bonen en rode biet klaar. Lees stap voor stap hoe je dit gerecht moet bereiden. Vergeet uiteraard het eindresultaat niet te delen op social media, dat vinden we leuk:)
Falafel van Zeeuwse bruine bonen met hangop van rode biet, zoetzure rode ui en miso mayonaise
Dit recept geprobeerd?Vermeld @koopeetbeleeflokaal!
Ingrediรซnten
Falafel van Zeeuwse bruine bonen
- 200 gram gedroogde bruine bonen
- 1 theelepel baking soda
- halve ui
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel koriander
- 4 gram Zeeuwse zoute
- 10 takjes verse peterselie
Hangop van rode biet met zaatar
- 3 gram knoflookpuree
- 250 gram hangop van yoghurt
- 150 gram puree van rode biet
- 5 gram platte peterselie
- 25 gram olijfolie
- cayenne Peper, zout, citroensap, zaatar
- 3 gram knoflookpuree
Zoetzure ui
- 2 stuks rode ui
- 100 gram suiker
- 100 gram water
- 100 gram azijn
- 3 gram zout
Miso mayonaise
- 200 gr mayonaise
- 25 gr donkere miso
- Sap van 1 limoen
Bereidingswijze
Falafel van Zeeuwse bruine bonen
- Week de bonen de dag voordat je de falafel gaat maken. Om ze te weken, doe je de bonen in een kom met water en de baking soda.
- De volgende dag spoel je ze goed af en doe je ze in de keukenmachine.
- Voeg de halve ui, de knoflook, zout, peper, komijn, koriander en de verse en peterselie toe.
- Meng dit goed in de keukenmachine, af en toe langs de kanten schrapend, tot het de textuur heeft van nat zand
- Plaats de falafel mix in een grote kom, voeg de baking soda en kikkererwtenmeel toe.
- Bedek met folie en plaats in de ijskast voor tenminste 30 minuten.
- Vorm met een lepel of nog beter een ijslepel balletjes, bak ze in een pan met hete olie, even zachtjes aandrukken, om en om tot ze goudbruin en gaar zijn.
Hangop van rode biet met zaatar
- Kook de rode biet voor in de schil in gezouten water, laat afkoelen, verwijder de schil en pureer zo glad mogelijk met staafmixer. Vermeng met de hangop van yoghurt, olijfolie, knoflookpuree, zaatar cayennepeper, zout, citroensap en gehakte peterselie.
Zoetzure rode ui
- Schil de ui en snijd in dunne partjes van een halve centimeter.
- Kook alles op en voeg de ui partjes toe, breng terug aan de kook en zet het vuur af. Laat afkoelen.
Miso mayonaise
- Vermeng de miso met het limoensap en een beetje mayonaise. Mix met een garde tot een gladde massa en meng daarna met de rest van de mayonaise.