Wat een bruisende dag was het! Maandag 24 februari hebben we MFC De Statie in Sas van Gent veranderd in een ontmoetingsplek voor liefhebbers van lokale lekkernijen. Met bijna 40 enthousiaste standhouders en zo’n 300 nieuwsgierige bezoekers hing er een heerlijke sfeer van ontdekking en verbinding in de lucht.
Chefs in actie
De beurs werd extra smaakvol met drie demonstraties die ons het water in de mond deden lopen:
Eric van Bochove van Restaurant ’t Vlasbloemeken uit Koewacht trapte af en trakteerde iedereen op zijn kookkunsten. Met zijn Michelinster weet deze chef als geen ander hoe je lokale ingrediënten laat schitteren. Zijn 3-bonensalade, smeuïge gekonfijte runderwang en sappige bavette van de Yakiniku vergezeld door zoetzure en gedroogde wortel lieten zien hoe je Zeeuwse smaken naar een hoger plan tilt. Dankzij de samenwerking met lokale helden als Vleesboerderij Van Wijck, Waverijn en Termont en Thomaes was dit een ware smaaksensatie.
Daarna was het podium voor Laurent Smallegange van Restaurant Spetters uit Breskens. Deze culinaire tovenaar (JRE Restaurant van het Jaar 2025, met een Michelinster) veroverde de harten van onze bezoekers met zijn heerlijke bisque van Bressiaanse garnalen met een verrassende twist van koffie. Zijn tartelette met in Breskens gerijpte kaas en krokante palmkool zorgden voor een smaakexplosie die nog lang bleef hangen.
Als zoete afsluiter deelden Pepijn en Sjoerd Boussen van Bakkerij Boussen Culinair uit Sint Jansteen hun passie voor eerlijk brood. Hun zuurdesem met Sint Jansrogge van Stichting Historische Gewassen was een smaakvolle reis naar de wortels van onze streek. Puur, ambachtelijk en onweerstaanbaar lekker.
Een smaakvolle ontmoetingsplek
Tussen de demonstraties door was het genieten geblazen bij alle stands. Horecaondernemers, winkeliers en andere foodies liepen met glinsterende ogen langs de kramen, proefden hier en daar, en raakten in gesprek met de trotse producenten.
De Streekproductenbeurs 2025 heeft weer eens bewezen wat we eigenlijk al wisten: onze streek is een schatkamer vol culinaire parels. En als je die parels in handen geeft van gepassioneerde ondernemers ontstaat er pure magie op je bord en in je glas!
Klik op de foto voor een grotere afbeelding
De Streekproductenbeurs 2025 werd mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van gemeente Terneuzen, in het kader van het project ‘Culinaire promotie en verbinding van lokale producten en producenten aan de horeca, inwoners en toeristen in gemeente Terneuzen’