Proosten op het verleden, het heden en de toekomst
Illabefactus Autopous. Gooi de Griekse en Latijnse taal door elkaar en je hebt een naam voor een studentendispuut. En voor een ambachtelijk gebrouwen streekbier. Je kunt erover struikelen, maar je kunt er niet omheen. Dit speciaalbier met karakter moet je geproefd hebben.
John Vermeersen beloofde zijn medestudenten dat hij een door hem gebrouwen bier naar hun dispuut zou noemen. Die belofte heeft hij waargemaakt. Laat de naam nu ook prima refereren aan de regio waar het zachte biertje met bite in de afdronk gebrouwen is. De betekenis โzelfstandigโ en โonwrikbaarโ past prima bij mentaliteit van Zeeland, waar het bier gebrouwen wordt. Luctor et emergoโ (โik worstel en kom bovenโ) is niet voor niets de spreuk onder het Zeeuwse wapen. De Illabefactus Autopous is een van de speciaalbieren van Brouwerij Vermeersen uit Hulst met allemaal een uniek karakter, gemaakt van Zeeuws-Vlaams water, gerst uit eigen streek en eigen techniek. Als je kijkt naar de basis van deze bieren, het Dubbel, Blond en Tripel bier, dan ontdek je een ver verleden. Die gaat terug naar de Middeleeuwen. In een Franciscaner klooster in Hulst brouwden de monniken die daar woonden al bier. Op de gewelven ervan werd een bierbrouwerij gebouwd, waar monnikenbier werd gebrouwd, Bierbrouwerij De Halve Maan. Deze naam verwees naar de vestingswerken van de stad. Het monnikenbier verdween in de loop der tijd, maar werd in de jaren vijftig herintroduceerd onder de naam โDobbele Javaโ. In 1972 werd het gebouw van de brouwerij afgebroken. Er kwam een nieuwe brouwerij, in een voormalig graanpakhuis aan het stationsterrein. Tegenwoordig brouwt John niet meer onder de naam Halve Maan, maar onder de naam Brouwerij Vermeersen hogegistingsbieren, net als de monniken. Met smaken van nu. Wil je het originele โHulster monnikenbierโ proeven, dan kan dat. De Dobbele Java heet nu Vermeersen XX Dubbel. Een abdijbier met zoโn geschiedenis vraagt op een proost op het verleden, het heden en de toekomst!
Een echte Zeeuw kiest voor Zeeuws
De bieren van Brouwerij Vermeersen vinden hun afzet in heel Zeeland, voornamelijk in de horeca. John werkt graag lokaal. โDe verbondenheid met de Zeeuwse afnemers is groot. Binnen Zeeland bestaan zakenrelaties voor lange tijd. Dat is het karakter van de Zeeuw. Als hij ergens voor kiest, dan moet het goed zijn. Hij loopt niet weer ergens anders naartoe. Als je al je energie in een klein bedrijf steekt, dan is dat prettig om zaken mee te doen, en stabiel.โ Ingrediรซnten haalt hij als dat mogelijk is graag uit de buurt. โWaarom ver gaan kijken als je het vlak in de buurt kunt krijgen? De gerst die wij gebruiken voor ons bier wordt lokaal geteeld en komt van de lokale mouterij. We gebruiken malt die zelfs naar het perceel waar de gerst gestaan heeft te herleiden is. De cirkel die onze producten afleggen is gemiddeld veel korter dan die van een gemiddelde brouwerij. De flesjes bier gaan via de groothandel naar de afnemer, en de flesjes komen leeg via de groothandel weer retour om te hergebruiken. Doordat wij in een kleine kring werken, is dat goed te managen. Korte lijnen en korte afstanden.โ Het ambachtelijke streekbier van Brouwerij Vermeersen is voor de particulier te koop bij lokale slijterijen en via de website, www.vermeersen.com.
Brouwerij Vermeersen
Absdaalseweg 2
4561 GG Hulst