Het vloeiende goud: bier

door | smaakmaker

In heel Zeeuws-Vlaanderen wordt al lang bier gebrouwen. Met de Vlaamse invloed is het niet gek dat de Zeeuws-Vlamingen hun eigen bier produceren. Het gebruik van lokale ingrediรซnten geeft bier gebrouwen in onze regio de overtuigende smaak van een echt streekproduct.

Geschiedenis

Bier is een van de oudste dranken van onze geschiedenis. Aangenomen wordt dat 4.500 jaar v. Chr. de Mesopotamiรซrs al bier dronken. Bier werd in West-Europa algemeen genuttigd, totdat de Romeinen de smaak van wijn ontdekten. Bier werd toen de drank van de zo beschouwde barbaren. Ondertussen is dat beeld bijgesteld. De speciaalbieren zijn tegenwoordig populair onder de fijnproevers.

Productie

Er is en wordt heel wat geรซxperimenteerd met het productieproces van bier en daardoor zijn diverse manieren uitgevonden om bier te brouwen. Bier wordt in de basis echter nog steeds hetzelfde geproduceerd als eeuwen geleden. Het wordt gemaakt van graan, vaak gerst. Nadat de graankorrels op speciale kiemvloeren zijn ontkiemd, worden deze op een eest, een droogoven, gedroogd tot een mout, mouten genoemd. De mout wordt geschroot ofwel geplet, en de geschrote mout wordt vervolgens tot een pap vermengd met water. Door dit beslag in een ketel te verhitten zet de zetmeel in de mout zich om in oplosbare suikers. De wort die overblijft na het filtreren van de massa wordt gekookt, waaraan hop of hopproducten worden toegevoegd. Daarna is het tijd om de vloeistof te laten vergisten. Hierbij ontstaan alcohol en koolzuur. Intussen is de typerende biersmaak ontstaan.

Maar dan zijn we er nog niet, er is nog een tweede gisting nodig. Nadat het brouwsel overgeheveld is naar een ander vat, wordt er zuurstof aan toegevoegd. Tot welk soort bier het zich ontwikkelt, is afhankelijk van de temperatuur. Pils e.d. en gehopte, blonde lagers zijn gedurende enkele weken vergist bij een temperatuur tussen 6 en 12 graden (ondergisting). Trappisten- en abdijbieren, witbier, Ales, duivelsbieren, stouts en Porter bieren zijn in slechts een paar dagen tijd bij 15 tot 20 graden vergist. In Zuid-West-Vlaanderen rijpen de Rodenbach bieren maar liefst twee jaar lang in eikenhouten vaten en worden dan met ongeveer 70% jongbier versneden (gemengde gisting). Tenslotte is er ook nog bier dat ontstaat met in de lucht aanwezige wilde gisten (spontane gisting). De schuimkraag van bier wordt gecreรซerd door het bier te mengen met koolstofdioxide.

Zeeuws-Vlaamse bieren

Onze streek kent een heel rijtje brouwerijen, die stuk voor stuk specifieke smaken op de markt weten te brengen met Zeeuwse twist. Dit zijn onder andere: Dutch Bargain, Groede; Bierbrouwerij Vermeerssen, Hulst; Brouwerij De Kip, Ossenissse; Bierbrouwerij Rodanum, Aardenburg; Brouwerij Barbier, Biervliet; Brouwerij Dโ€™n Emma, Emmadorp. Proef zeker hun bieren in alle gangbare variaties, gebrouwen met zeewater en Zeeuwse smaakmakers als zeekraal, duindoorn, verbena, fruit en kruiden. Ook nog iets lokaals om trots op te zijn: Mouterij De Swaen in Kloosterzande is in 2019 uitgeroepen tot beste mouterij ter wereld. Hun mout is van de allerhoogste kwaliteit en wordt door brouwerijen uit alle windstreken gebruikt.