Stel zelf je 3-4 of 5 gangen kerstmenu samen vol met lekkere Zeeuwse, Vlaamse en Lokale smaken.
Aperitief hapjes
Dit recept geprobeerd?Vermeld @koopeetbeleeflokaal!
Ingrediรซnten
- 1 stuk droge worst Meetjesland
- augurk en zoetzure uitjes
- 12 aperatief kroketjes De Ambachterie
- 12 Zeeuwse oesters
- 1 citroen
- Hierbas de las dunas met tonic
- El mare; Paauw, rose bubbel wijn
- Dutch Bargain; Seawise blondย of glitter IPA (enkel in magnum)
Bereidingswijze
Droge worstmeetjesland
- Snijd plakjes van de worst en leg op een plank met wat grove mosterd en ingelegde augurk en ui.
Aperitief kroketjes van de Ambachterie
- Bak de aperitief kroketjes voor 5 minuten op 180C.
Zeeuwse oesters
- Steek de oesters open met een oestermes en serveer met partjes citroen.
Gerookte zalm met zoetzure komkommer, hangop van yoghurt en rode ui
Dit recept geprobeerd?Vermeld @koopeetbeleeflokaal!
Ingrediรซnten
- 250 gram gerookte zalm Quaars Visrokerij
- 1 dungesneden komkommer
- 50 gram sushi azijn
- chili vlokken
- klein bosje dille
- 200 gram hangop van naturel yoghurt De Heerenhoeve
- 1 limoen
- 2 stuks rode ui Bijeen biologische boerderij
Bereidingswijze
- ย Snijd de komkommer in de lengte in lange strips met een dunschiller.
- Snijd de hele komkommer op.
- Bewaar 1 takje dille enย kook de sushi azijn me de chili vlokken op en laat afkoelen.
- Giet dit alles over de komkommer en bewaar in een afgesloten bakje (dit kan al 2 dagen op voorhand).
- Schil en snijd de rode ui in partjes.
- Kook 75 gram azijn, 75 gram water en 75 gramsuiker met ยฝ theelepel ย zout op en voegde rode ui partjes toe. Kook 20 seconden door en laat afkoelen in het eigen vocht.
- Leg de gerookte zalm op een mooi bord.
- Lek de komkommer uit op een keukenpapiertje, rol ze losjes op en leg ze op de zalm.
- Schep met een warme theelepel puntjes hangop van yoghurt op de zalm.ย
- Verdeel wat zoetzure rode ui partjes over de zalm.
- Werk af met een partje limoen en de fijne takjes dille.
Bisque (soep) van schaaldieren, krokante groenten, garnalen en krab
Dit recept geprobeerd?Vermeld @koopeetbeleeflokaal!
Ingrediรซnten
- 1 wortel
- 1 rode ui
- 1 koolrabi
- 1 liter bisque van schaaldieren Fieret's Vishandel
- 100 gram verse room
- 100 gram gepelde garnalen
- 4 gamba's of gepelde scampi's
- 100 gram krabstukjes
- 3 limoenen
Bereidingswijze
- Schil en snijd de wortel, ui en koolrabi in zeer fijne blokjes van 5 mm.
- Kook 20 gram suiker, 30 gram limoensap en 30 gram water op en marineer hierin de blokjes groenten (dit kun je 2 dagen op voorhand doen).
- Warm de bisque op. Gaar de scampiโs of gambaโs in de jus.
- Verdeel de zoetzure groenten, garnaal en krabstukjesย in een diep bordje of kom.
- Schenk er de warme bisque in en werk af meteen lekkere scheut verse room.
Hert biefstuk of filet โ pompoenpuree โ aardappel Hasselback en rode wijnsaus
Dit recept geprobeerd?Vermeld @koopeetbeleeflokaal!
Ingrediรซnten
- 4 stuks 150 gram hertenbiefstuk of filet
- 1 rode pompoen Bijeen biologische boerderij
- 50 gram olijfolie
- 1 citroen
- 60 gram ui
- 25 gram boter
- 100 gram champignons
- 2 teentjes knoflook
- 1/3 fles rode wijn ingekookt tot 125 g El Mare
- 1/2 liter kippenbouillon
- 40 gram room
- 40 gram rode wijnazijn
- 4 stuks aardappel van +/-7 cm Bijeen biologische boerderij
- 100 gram roomboter
- 1 klein bosje peterselie
- bieslook stengels
- dragon
Bereidingswijze
- Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd in grove brokken van 3×3 cm.
- Mix de olie met peper en zout.
- Meng dit onder de pompoen door en leg alles op een bakplaat.
- Gaar in een voorverwarmde oven van 180C.ย Voor 12-15 minuten. Check de gaarheid.
- Mix tot een gladde puree met een staafmixer.
- Kruid af met een klein beetje Cayenne peper, zout, olijfolie en citroensap.
Rode wijnsaus
- Bak de ui, champignons en 1 teen gehakte knoflook in de boter goudbruin.
- Blus af met de kippenbouillon en ingekookte rode wijn.
- Kook op, voeg room, peper, zout, dragon en suiker toe en kook voor de helft in.
- Passeer en breng op smaak met de opgekookte rode wijnazijn.
- Bind eventueel licht af met wat Maizena.
Aardappel Hasselback met kruidenboter
- Was de aardappel,ย pak 2 houten lepels van gelijke dikte en leg ze op een snijplank.
- leg er de aardappel tussen. Snijd met een scherp mes in tot op de lepels.
- Herhaal dit over de gehele lengte van de aardappel, zo dicht mogelijk op elkaar.
- Leg ze in een vuurvaste schaal.
- Besprenkel met olijfolie, gehakte knoflook, peper zout en rozemarijn.
- Gaar in de oven 180C +/- 25 minutenย (dit kun je 's middags al doen).
Hertfilet
- Kruid de hertenfilet met peper en zout.
- Bak goudbruin aan in bruisende boter.ย Bak elke kant 2-3 minuten afhankelijk van de dikte.
- Draai het vuur uit en leg de hertenfilet op een prop aluminiumfolie.
- Dek losjes af met aluminiumfolie en laat minimum 10 minuten rusten.
Kruidenboter
- Snijd alle kruiden fijn en meng alles samen en bewaar de boter op kamertemperatuur, kruid met peper en zout.
Afwerking
- Warm een oven voor op 180C .
- Warm de Hasselback aardappel in de oven voor 8 minuten. Plaats het hert er na 4 minuten bij.
- Warm de saus en de pompoenpuree op.
- Schep een lekkere portie kruidenboter op de Hasselback aardappel.
- Leg alles netjes op het bord (tip! Warm de lege borden voor 2 minuten in de magnetron)
Oude kaas;ย kweeperengelei – walnoten – notenbroodย
300 gram oude kaas
1 Notenbroodje van Bakkerij Willemsen
1 potje kweeperengelei van El Mare
Walnoten โ druiven
IJstaart van de Heerenhoeve
1 ijstaartje voor 4 personen
Suggesties wijn
Voor en tussengerecht
Witte wijn el mare; sterre
Hoofdgerecht
Rode wijn; el mare; Blomme
Kaas
El mare ; cathrinaatje (notenport)
Voor bij de koffie
Biezenhof; Likeurtje