Gestoofd. Gekookt. Met aardappels gepureerd tot een dampende stamppot. Geroerbakt met oosterse kruiden. Ingelegd in het zuur. Verwerkt in ovenschotels, salades en soep. Kolen zijn niet weg te denken uit ons menu! In Zeeland is de bodem goed geschikt voor het telen van allerlei soorten kool. Heb jij de velden met rode kolen, witte kolen, spitskool en bloemkool in onze Zeeuws-Vlaamse klei gespot? Kolen van eigen bodem kun je eigenlijk het hele jaar rond eten. Groot pluspunt aan deze twee koolsoorten is dat ze lang te bewaren te zijn.
Bloemkool
Stevige, groene bladeren houden de witte bloemkoolroosjes op de groene steel in hun beschermende greep. Bloemkool is รฉรฉn van de meest populaire groenten en dat is niet gek. Bloemkool heeft een milde smaak die goed te combineren valt in de โHollandse potโ met een stukje rundvlees en aardappels. Dat niet alleen. Bloemkool is op enorm veel manieren inzetbaar en ook vegetariรซrs maken er veelvuldig gebruik van in overheerlijke stoofpotten, soepen en curryโs. Mix bloemkool fijn tot een bloemkoolcouscous of ontdek de bloemkoolsteak. Ja, bloemkool kan heel verrassend zijn!
Witte kool
Een stevige, ronde bal met gesloten bladeren, dat is witte kool. Witte kool is smakelijk om te eten en makkelijk te bereiden. Deze groente heeft een neutrale smaak, dus je kunt er eindeloos mee variรซren en combineren. Je kunt witte kool koken, stoven en roerbakken. Leg een hele witte kool op een koele, donkere, droge plaats en je kunt deze enkele maanden bewaren. Als je witte kool versnippert en twee minuten blancheert, dan in de diepvries zelfs tot 12 maanden. Witte kool wordt ook gefermenteerd tot kimchi en ingelegd in het zuur, met of zonder kruiden. Dat kennen we als zuurkool.
Spitskool
De naam zegt het al: een spitskool heeft een spitse vorm. Het is een gesloten koolsoort, waarbij de groene bladeren zich vast om elkaar heen vouwen. Met zijn zachte en zoetige smaak is spitskool de ideale groente om te koken, te stoven, te smoren en te roerbakken. Ga jij voor knapperig, of houd je meer van een zachte bite? Blancheer de koolbladeren dan eventjes. Deze koolsoort kun je ook rauw eten in een salade of in zijn geheel roosteren in de oven of op de barbecue. Spitskool is een echte zomergroente en is wat sappiger dan witte kool. Het is niet alleen een smaakvolle, maar ook een gezonde toevoeging aan je menu. Spitskool is namelijk rijk aan onder andere vitamine C, kalium, magnesium en ijzer en is licht verteerbaar.
Rode kool
Rode kool is een van de oudste koolsoorten en behoort net als witte kool en spitskool tot de sluitkoolgewassen. Je kunt wel stellen dat rode kool een van de belangrijkste is. Rode kool is er in een zomer- en een wintervariant. Bij het snijden van rode kool krijg je blauwpaarse vingertoppen door de natuurlijke kleurstof in de kool, maar die was je gewoon weer schoon. Rode kool met appeltjes en een flinke gehaktbal, een frisse rodekoolsalade van verse of ingelegde rode kool โ slechts enkele van de toepassingen van deze lekkere koolsoort.
Overige kolen
Er zijn nog veel meer koolsoorten. Denk maar aan spruitjes, savooiekool, boerenkool en koolraap. In Zeeuws-Vlaanderen vind je hier echter niet veel teelt van.
Bron: Veggipedia, Culi-Advies