West-Zeeuws-Vlaanderen is een bestemming die bekend staat om haar mooie natuur, maar ookย steeds meer om het (hoogwaardige) culinaire aanbod aan horecazaken en unieke bereidingen vanย chefs. Een bestemming die je kunt beleven met je zintuigen, door te proeven, te voelen, te zien, teย ruiken van al hetgeen uit zee en van het land komt. Voor gemeente Sluis reden genoeg om Koop, eet en beleef lokaal deย streek als foodregio op de kaart te laten zetten.
Project FOODREGIO WZVL
Op 15 juli 2021 gingen we van start met het projectย โFOODREGIO WZVLโ dat mede mogelijk werd gemaakt door een bijdrage van de gemeente Sluis.ย Er wordt al veel gedaan rondom food, maar voor de streek liggen er nog volop kansen om te verzilveren. Marcin: “Mijnย trots voor de eigen streek waarin ik al jaren werkzaam ben en de culinaire cultuur maken dat ik enormย betrokken ben bij wat er hier gebeurt. Al mijn hele carriรจre werk ik in topkeukens in binnen- en buitenland.ย In de betere restaurants is het al langer gebruikelijk en eigenlijk heel normaal om lokaal op zoek te gaanย naar de betere ingrediรซnten en producenten uit de streek. Als (sous)chef besteedde ik altijd wekelijks enkeleย uren aan deze bezoeken. Zo haalde ik bijvoorbeeld kaas, boter, lam, eieren, slakken, kruiden of biogroentenย in de streek, plukte ik zelf bramen, bessen, vlierbloesem, duindoorn, eetbare bloemen, of ging ik met eenย herboriste op pad om mijn kennis te vergroten. Een tijdrovend werk, maar enorm leerzaam. Ik heb altijd hetย idee gehad dat dit makkelijker zou moeten kunnen en ook toegankelijker zou moeten zijn. Zo is bij mijย langzaam het idee geboren om hier meer mee te doen.โ
Hernieuwde aandacht voor de korte keten
De afgelopen periode heeft nog maar eens extra benadrukt dat inwoners en gasten een grote interesseย hebben in een lokale, traceerbare en ecologisch verantwoorde kortere voedselketen. โWe merken dat deย consument graag wil weten waar zijn of haar producten vandaan komen. Hoe wordt het geteeld? Waarย komt het vandaan? En op welke manier gebruik je deze producten? Er leven een hoop vragen, maar deย antwoorden zijn niet direct voorhanden. Het cultureel en culinair agrarisch erfgoed, de verloren kennis overย de behandeling, bereiding en verwerking van sommige van deze producten is ietsย waaraan gewerkt moetย worden. In het project FOODREGIO WZVL hebben we bestaande authentieke kennis en ervaring over kokenย ingezet om inwoners en gasten te inspireren en mogelijkheden te laten zien. Door de producten van deย landbouw, visserij, telers, kwekers en fokkers mooi te belichten en zo onder de aandacht te brengen bij deย lokale consumenten en horeca, hopen we een stabiele en groeiende afzetmarkt en goede mogelijkheden voorย instappers in deze markt te creรซren.โ Op de website www.foodregiowzvl.nl en op onze website kun je dit allemaal teruglezen.
Informeren, inspireren en organiseren
We houden ons zich bezig met drie pijlers: informeren, inspireren en organiseren. We betrekken zowel deย kleinschalige bioboeren, telers, kwekers en producenten bij het project als de grote producenten die metย net zoveel trots en passie hun beroep uitoefenen en kwalitatieve producten op de markt brengen. We laten zien welke producten er in onze streek zijn. We werken daarvoor samen met Gastvrij Zeeuws-Vlaanderen. Het doel van FOODREGIO WZVL is om een brede doelgroep te bereiken die als eenย community gaat functioneren, waar je bij wilt aansluiten om inspiratie en kennis op te doen over streek- enย hoeveproducten, het culinaire aanbod aan horecazaken te ontdekken en unieke bereidingen van onzeย lokale chefs te leren kennen. Dat doen we door het organiseren van diverse activiteiten. Denk aanย rondleidingen, wandelingen, fietstochten, culinaire (kook)workshops met lokale bereiding, menukeuze enย eettafels bij de boer.โ