Rode biet

door | smaakmaker

Rode biet, ook wel kroten genaamd, is een voedzame knolgroente die al sinds de 16eย eeuw gegeten wordt. De rode kleur heeft dit wortelgewas te danken aan de natuurlijke kleurstof betanine, die ook door de voedingsindustrie gebruikt wordt. Behalve de knollen zijn de kiemplantjes, ofwel bietenspruiten, en de jonge blaadjes eetbaar. De rode biet is een duurzame keuze, omdat deze in Nederland geteeld wordt.

De meeste bieten worden gezaaid in april en mei en vanaf juli geoogst. Van ongeveer mei tot september zijn zomerbieten verkrijgbaar. Zomerbieten zijn een stuk kleiner dan winterbieten en worden voor de handel in bosjes gebonden met het loof eraan. Winterbieten zijn eigenlijk hetzelfde als zomerbieten, maar zijn verder doorgegroeid. Deze zijn van oktober tot en met april te koop.

Er zijn niet alleen rode bieten, maar ook gele en witte bietjes. De roze-en-wit gemarmerde chioggia bietjes zien bijzonder en smaakvol uit, wat ze met hun zacht-zoete smaak ook zijn. Suikerbieten zijn ook familie en kun je gewoon eten. En dan heb je nog snijbiet, die doet denken aan stugge spinazie. Een ander type plant, maar wel met de smaak en de kleuren van biet.

Bieten zijn gezond!

Bieten zitten boordevol ijzer en vitamine C. Echt een boost voor je immuunsysteem dus! IJzer is onontbeerlijk voor energie en een heldere geest. Bietensap ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen. Ook helpen bieten de bloeddruk laag te houden. Studies laten zien dat na het eten van rode bieten de bloeddruk binnen enkele uren kan verlagen.

Culinair

Rode bieten hebben een frisse, zoetige en typisch aardse smaak. Het imago van vroeger, dat rode biet groente was voor armelui (omdat die op arme grond geteeld kon worden), is bijgesteld: de rode biet wordt meer als specialiteit aangeboden en is tegenwoordig een veelvoorkomende groente in restaurants. De toepassingen voor de knollen zijn erg groot. Zo maak je er een verfrissende salade van door ze rauw te raspen, met een marinade van een fris zuur zoals azijn of citroen en framboos. Ook in blokjes gekookt kun je ze koud gebruiken in een salade.

Gekookt, gebakken, gegrild, in een puree of in een stamppot, krootjes bieden een legio mogelijkheden voor variatie. Ben je een soepliefhebber? Bietensoep is lekker, zowel warm als koud. Of wat dacht je van bieten gepoft op de barbecue? Van bietjes kun je zelfs ijs maken! 

Bronnen: Culi Advies, Veggipedia, Wikipedia, Voedingscentrum