Maak kennis met de smaakmakers uit de Noordzee! Vis uit de Noordzee kun je ook een echt streekproduct noemen, want een deel van Zeeuws-Vlaanderen grenst aan de zee. De vis wordt door Nederlandse vissers gevangen en in Nederland aangeland en verwerkt. Dat betekent dat de vis maar een relatief korte weg hoeft af te leggen naar de vishandel. De vis die je hier in de streek bij de viswinkel of op de markt kunt kopen, is dus hartstikke lokaal. Goed voor de ondernemer en goed voor het milieu!
Noordzee
De Noordzee is in vergelijking met andere wereldzeeรซn vrij ondiep. Op sommige plekken is het water minder dan 20 meter diep. Dat lijkt heel veel, maar voor een zee is dat zeker niet zo. De Middellandse zee is bijvoorbeeld meer dan 5000 meter diep! Omdat de Noordzee zo ondiep is, kan het zonlicht goed in het water schijnen. Hierdoor kan er veel plankton in het water groeien. Plankton zijn hele kleine beestjes, die op hun beurt weer gegeten worden door veel vissen. Het zijn vooral kleine vissen die plankton eten, maar ook voor walvissen is plankton een belangrijke voedingsbron. Kleinere vissen worden op hun beurt weer opgegeten door grotere roofvissen en zo ontstaat de voedselketen van vissen in de Noordzee. Doordat er zoveel verschillende vissoorten te vinden zijn, is deze zee van groot belang voor vissers. In de Noordzee wordt onder andere schol, tong, schar, garnalen en griet gevangen. De Zeeuwse Delta is bijzonder geschikt voor de vangst en kweek van allerhande schelp en schaaldieren, zo worden er in en rond de Oosterschelde en de Grevelingen veel mossels, platte- en wilde oesters, kreukels, kokkels, scheermessen, Oosterscheldekreeft gevangen en zeewieren en zeegroenten gekweekt.
Seizoen
Net zoals groente en fruit is ook vis op zijn best in het juiste seizoen. De vis is dan niet alleen veel verser en als gevolg daarvan ook lekkerder. Daarnaast is eten volgens het seizoen duurzaam en voordelig! Kijk op de viskalender wanneer welke vis te verkrijgen is.
Soorten
Veel voorkomende en culinair gebruikte schelp- en schaaldieren uit de Noordzee en andere Zeeuwse wateren zijn onder andere: scheermessen, Oosterscheldekreeften, Noordzee krabben, kokkels, langoustines, mossels, grijze garnalen en oesters. In dezelfde wateren zijn onder meer de volgende vissen te vangen: pijlinktvis, rode mul, kabeljauw, poon, schar, tongschar, schol, rog, wijting, zeeduivel, tong, tarbot, makreel, griet, zeebaars en schelvis.
Culinair
Er zijn diverse methoden om vis, schaal- en schelpdieren te bereiden. Bakken, in de oven, stoven, grillen, op de barbecue, stomen of pocheren, het kan allemaal. Niet iedere soort is geschikt voor elke bereiding, dus kijk goed wat je met welke soort kunt doen.ย
Bewaren
Vis, schaal- en schelpdieren koop je het best vers en dienen gekoeld bewaard te worden. Is dit niet meteen mogelijk, bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen, bewaar de vis dan in een koeltas en leg je aankoop bij thuiskomst meteen onderin in de koelkast (dat is de koelste plaats). Verpak de vis in vershoudfolie of laat hem in de originele winkelverpakking, zorg dat er geen vocht van de vis in aanraking komt met andere voedingsmiddelen. Hou ook de temperatuur van de koelkast in de gaten, deze mag voor het bewaren van vis niet hoger staat dan maximaal 4ยฐC. Verse vis, schaal- en schelpdieren kunnen maximaal 1 ร 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Gerookte en gebakken vis zijn 2 dagen houdbaar. Let bij voorverpakte vis goed op de houdbaarheidsdatum. De ‘TGT’ of ’te gebruiken tot’-datum mag je niet overschrijden.
Leuk weetje!
Vroeger waren vis, schaal- en schelpdieren een belangrijke voedingsbron voor mensen die het financieel niet breed hadden. Zelfs kreeft stond begin vorige eeuw bekend als โarmeluiskostโ.
Bronnen: Nederlands Visbureau, Wikipedia, Voedingscentrum, Culi Advies
Afbeelding: Pixabay