Slagerij Filip en Eva in Nieuw Namen

door | Gemeente Hulst, Nieuw-Namen, smaaklokaal

Goede herkomst, goede smaak

De slogan ‘Weet wat je eet’ is bij Slagerij Filip en Eva in Nieuw Namen zeker van toepassing. De herkomst van het vlees en snijvlees, de salades en de speciaalkazen in de winkel is bekend. En die is in de meeste gevallen van heel dichtbij. Lekker lokaal! Dat niet alleen, de producten worden kleinschalig en ambachtelijk versneden en bereid, met zo weinig mogelijk toevoegingen en volgens de recepten van opa Piet en ome Peter. Die bestaan al lang, en blijken nog steeds in de smaak te vallen.

Het geheim ontrafeld

Opa Piet Mangnus en ome Peter waren de voorgangers van de huidige eigenaren van de slagerij, Filip en Eva van Vlierberge. Volgend jaar 80 jaar geleden richtte de opa van Eva de slagerij op en later nam haar oom Peter het stokje over. Of ja, het slagersmes welteverstaan. Dat deed hij goed, want de klantenkring breidde zich uit tot ver buiten Nieuw Namen. In 2012 zetten Filip uit Nieuw Namen en Eva uit Sint Jansteen de slagerij voort. Eva’s neef en Filips jeugdvriend Kenneth Mangnus, die van jongs af aan in de slagerij werkt, Katia Present, al meer dan twintig jaar winkeldame en Zoë Merschout begonnen als student, zijn hun vaste rotsen in de branding. De trouwe groep medewerkers maar zeker ook onze weekendhulpen en klanten is reden voor trots.

Is het dat bekroonde Zeeuwse spek, dat al generaties lang op dezelfde manier wordt gemaakt wat ervoor zorgt dat de zaak nog steeds bestaat? De gekookte ast en de astjes om zelf thuis te koken, al dan niet in een bouillon? De grijze varkenskop waarvoor klanten bereid zijn een stuk te rijden? Het is een combinatie van factoren die het succes van de slagerij garandeert. Factoren die ervoor zorgen dat je hier terecht kunt voor verse en lekkere kwaliteitsproducten, verantwoord en eerlijk geproduceerd. “Ons varkensvlees uit Absdale dat wordt geslacht bij Huiskes op Koewacht is van topkwaliteit, mede doordat de dieren op een correcte en rustige manier geslacht worden. De BRASVAR varkens uit Nevele zijn groot geworden met authentieke voeding zoals varkens vroeger kregen. Rundvlees komt o.a. van de Kieldrechtse topkweker Raf Weemaes. We hebben enkel runderen van hem die maar één keer gekalfd hebben. Voor dry agevlees gebruiken we geselecteerde buitenlandse rassen, waarvan we de herkomst weten. Lamsvlees en kippenvlees komt voor een deel van de buurman, van de Arenberghoeve. Ons andere kippenvlees is van labelkippen. De scharreleieren zijn gelegd door kippen die in een ruime weide in Sint Gillis Waas alle ruimte hebben om te scharrelen. Lokaal werken betekent persoonlijk contact onderling, een gunfactor en elkaar ondersteunen, maar ook controle over de producten. Het heeft minder impact op het milieu. Dat zit ‘m in ons geval vooral in het transport.”

Naar traditioneel recept

De slagerijproducten van Slagerij Filip en Eva zijn uniek door de traditionele familierecepten. “Ons Zeeuws spek bakken we nog steeds af op platen die meer dan vijftig jaar oud zijn! Verder maken we zelf hammen, ast, frikandon, fijnkost, whisky beef, kippenwit, mosterdrol, gerookt spek, pastrami, paté, en varkenskop.” Dat niet alleen. Ook soepen, gerechten en salades worden zo veel mogelijk vers in eigen keuken bereid. Slagerij Filip en Eva is behalve slagerij ook traiteur. Staat er een familiefeest op de planning, of een personeelsfeest, klein of groot? Ook hiervoor staan ze bekent in de buurt maar ook daarbuiten voor hun volledig verzorgde BBQ.

Bij Filip en Eva bestel je eenvoudig een warm of koud buffet, tapas en alles voor je barbecue of gourmet, met liefde gemaakt. Dat kan online via de website, www.filipeneva.nl, in de slagerswinkel of telefonisch. Vlees, vleeswaren en kaas kun je trouwens ook op deze manieren bestellen. Lekker makkelijk, dan staat het gelijk klaar als je het komt halen. “We zijn op verschillende vlakken actief: salades, charcuterie, dry aging, gerechten, bbq’s en buffetten. Ons bedrijf houden we bewust klein. Het streefdoel is kwaliteit leveren, plezier in ons werk houden, onze werknemers een fijne plek geven en contact hebben met tevreden klanten.

Slagerij Filip en Eva

Hulsterloostraat 137, Nieuw Namen

www.slagerij-filipeneva.nl

Tel. 0114-345283