Boerderijwinkel Guiljam-Simons in Hoek

door | Gemeente Terneuzen, Hoek, streekproducent

Lamsvlees recht van de lokale boer…

Als je van Hoek naar Philippine rijdt, zie je aan de Van Wuijckhuiseweg op nummer twee een bord met daarop โ€œlamsvlees, aardappelen, uien en kleine pakjes hooi en stroโ€. Rijd je het erf op van de schapenboerderij, dan vind je in de schuur een kleine boerderijwinkel met streekproducten.

en nog veel meer

De Wienkel heeft veel meer dan de op het bord genoemde pure, eerlijke lamsvlees van eigen boerderij en aardappelen en uien uit de buurt. Bij de Boerderijwienkel van familie Guiljam-Simons kun je ook terecht voor fruit en honing uit de streek, Zeeuwse producten zoals drop en cadeauartikelen, natuurlijke verzorgingsproducten op basis van wolvet, en op kleine schaalย scharreleieren en seizoensfruit. De pakjes kruidig hooi en stro waar geen kunstmest voor is gebruikt zijn interessant voor de hobbykleinveehouder. Een kennismaking waard.

Specialisatie

Toen Ko en Miep Guiljam-Simons in 1980 op het boerderijtje in de Van Wuijckhuisepolder kwamen wonen, begonnen zij in eerste instantie met het verbouwen van uien, aardappelen, tarwe en suikerbieten, loonwerk en fouragehandel. Er volgden al snel een paar schapen, die als grasmaaier rond de gebouwen dienst deden. Dat paar schapen groeide uit tot een hele kudde, en rond het jaar 2000 bleek dat er eerder sprake was van een schapenhouderij dan een akkerbouwbedrijf. Daarom besloten Ko en Miep zich hierin te specialiseren en lamsvlees aan te gaan bieden.

Tweede generatie: Jan en Elianne

Ondertussen is het bedrijf grotendeels door de tweede generatie Guiljam overgenomen. Zoon Jan en zijn echtgenote Elianne worden het gezicht van de boerderij. Dagelijks zie je Jan samen met zijn vader in de polder rondom de boerderij, waar ze voor de schapen zorgen. Stukken land afzetten, de schapen verweiden, water aanvoeren, gras maaien en verwerken tot hooi. Checken of de dieren okรฉ zijn. Een dagtaak, want er lopen nu ruim 250 fokooien en zes rammen van het ras de Engelse Texelaar samen met de lammetjes buiten in kruidenrijke weides, het hele jaar rond. Hier hebben ze geen krachtvoer nodig. Om op grootte en makkelijk aflammeren te kweken, worden de ooien zo nu en dan met andere rassen gekruist, zoals de Zwartbles en de Blue de Maine.

Hoge kwaliteit

De lammeren groeien langzaam en natuurlijk op. Hierdoor is dit pure lamsvlees hoog van kwaliteit en bijzonder smaakvol. In juni en juli is er zuiglamsvlees in de Wienkel. Lamsvlees te bestellen en op te halen op de slachtdag, een keer per maand. De datums hiervan vind je op de website. Het lamsvlees van Guiljam-Simons is het hele jaar doorlopend ook ingevroren verkrijgbaar. Je kunt kiezen uit kleine porties of vleespakketten. Het lamsvlees staat ook bij enkele lokale horecazaken op het menu. Lamsvlees recht van de boer heeft zo zโ€™n voordelen. โ€œOns lamsvlees is puur en eerlijk. Kwaliteit staat voorop. Hier lamsvlees kopen betekent een korte keten in de voedselproductie, weinig kans op geknoei, eerlijke marges en een transparant verhaal tussen boer en consument.โ€

Lekker lamsvlees

Lamsvlees is heerlijk in stoofpotten, of geroosterd met tijm en rozemarijn. Heb je wel eens een traditionele lamskรถfte met muntsaus uit de oven geproefd? Of wat denk je van een pitabroodje met shoarma van lamsvlees, verse sla, geraspte worteltjes en eigengemaakte knoflooksaus? Smaakmakers daarbij zijn het zeewierzout en andere Zeeuwse lamsvleeskruiden uit de Wienkel. Jan en Elianne geven graag tips hoe je het lamsvlees lekker klaar kunt maken. Een bezoekje aan de winkel dus meer dan waard! Wanneer zet jij het pure lamsvlees uit Hoek op tafel?

Boerderijwinkel Guiljam-Simons 

Van Wuijckhuiseweg 2, Hoek

www.guiljam-simons.nl

Tel. 0115 442183