Koop lokaal je producten en ga hier lekker mee koken! We hebben de lekkerste recepten met streekproducten voor je op een rij gezet. Doe vandaag je bakschort aan en ga zelf aan de slag met de smaakmakers uit onze streek. Maak vandaag heerlijke traditionele Nederlandse Speculaasjes. Lees stap voor stap hoe je dit gerecht moet bereiden. Vergeet uiteraard het eindresultaat niet te delen op social media, dat vinden we leuk:)
Traditioneel Nederlands Speculaas
Dit recept geprobeerd?Vermeld @koopeetbeleeflokaal!
Ingrediënten
Voor ongeveer 20-25 speculaasjes:
- 250 g bloem
- 125 g koude boter
- 125 g donkere basterdsuiker
- 2 el speculaaskruiden
- 3 el melk
- 1 tl bakpoeder
- Snufje zout
- Optioneel: geschaafde amandelen voor decoratie
- Speculaaskruiden zelf maken:
- 4 tl kaneel
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl kruidnagel
- 1 tl gemberpoeder
- 1/2 tl kardemom
- 1/2 tl witte peper
Bereidingswijze
Bereidingswijze
- Voorbereiding:
- o Verwarm de oven voor op 175°C
- o Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Deeg maken:
- o Meng de bloem, bakpoeder en speculaaskruiden in een kom
- o Snijd de koude boter in blokjes
- o Kneed de boter door het bloemmengsel
- o Voeg basterdsuiker, melk en zout toe
- o Kneed tot een stevig deeg
- o Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast
- Vormen:
- o Rol het deeg uit tot ongeveer 4-5 mm dikte
- o Gebruik speculaasvormen of snijd het deeg in gewenste vormen
- o Leg de koekjes op de bakplaat
- o Decoreer eventueel met geschaafde amandelen
- Bakken:
- o Bak de speculaasjes 15-20 minuten in het midden van de oven
- o Ze zijn klaar als ze lichtbruin zijn
- o Laat ze afkoelen op een rooster
Leuk om te weten
De speculaasjes zijn in een luchtdichte trommel ongeveer 2 weken houdbaar.
Tips
• Gebruik koude boter voor het beste resultaat
• Laat het deeg goed rusten voor het uitrollen
• De smaak wordt beter na een dag bewaren
• Voor extra knapperige speculaas: bak iets langer op een lagere temperatuur (165°C)
Tips
• Gebruik koude boter voor het beste resultaat
• Laat het deeg goed rusten voor het uitrollen
• De smaak wordt beter na een dag bewaren
• Voor extra knapperige speculaas: bak iets langer op een lagere temperatuur (165°C)