De Arenberghoeve in Beveren

door | streekproducent, workshop

Streekproduct en gastvrijheid vice versa

In het uitgestrekte polderlandschap rondom Kieldrecht ligt in het Grenspark Groot Saeftinghe een actieve boerderij, De Arenberghoeve. Hier worden gewassen geteeld, schapen en kippen gehouden en heerlijke maaltijden van (eigen) streekproducten bereid. Een prachtige plek om een paar dagen bij te komen van het drukke leven in een van de zeven gastenkamers die de hoeve rijk is. In het Bakhuis worden authentieke gerechten met liefde klaargemaakt. De basis? Ambachtelijke streekproducten.

Alexander Cerpentier is behalve boer ook chef-kok. Samen met zijn vrouw Mireille ontvangt hij naast de gasten van de B&B groepen van 10 tot 24 personen voor diners, waarbij hij het verhaal vertelt over de producten van eigen bodem. Aardappelen, twee soorten: het Bintje en de Fontane, een echte frietaardappel. Tomaten. Uien. Gegrild lamsvlees van eigen schapen die grazen in gebieden met grote hoeveelheden klavers. Heerlijk bereid vlees van kip, kalkoen of parelhoen, die in een grote buitenloop groot worden van een traditioneel rantsoen van gekookte aardappelen, erwten, tarwe, rogge, gebroken mais en keuken- en tuinafval. Eieren van legkippen die vrijuit in de weide rondscharrelen. Noten, waarvan ook notenolie gemaakt wordt: lekker door een salade. Het rundvlees komt van de buren, Raf en Luce Weemaes-Verhaert. Die besteden veel aandacht aan het welzijn van de Belgische Witblauwen en Parthenaises.

โ€œBij ons moet je zeker eens komen eten uit de met hout gestookte oven in het Bakhuis.โ€

De producten van de boerderij, behalve de tomaten, zijn te bestellen bij De Arenberghoeve, via de website. Ze zijn ook te vinden bij verkooppunten van Groot Saeftinghe Smaekt en Smaak van Waas. De Arenberghoeve is een van de deelnemers van deze lokale coรถperaties die streekproducten van Grenspark Groot Saeftinghe en het Waasland en de streek zelf promoten. Hiernaast levert De Arenberghoeve haar producten aan verschillende cateringbedrijven en kleinere horecazaken in de buurt. Alexander en Mireille zien de meerwaarde van lokaal en regionaal. โ€œWe vinden het belangrijk het terroir te gebruiken zoals het hoort te zijn. Onze lokale producten zijn uniek door de kwaliteit en het gebied waarin ze zijn grootgebracht. Dat past bij onze visie en missie: kwaliteitsvol heerlijke en eerlijke producten kweken. Wat we al gerealiseerd hebben staat in rechtstreekse verbinding met landbouw en het landschap.โ€

Gastvrijheid

Dat ze liefde hebben voor de streek en deze graag onder de aandacht brengen, blijkt uit hun betrokkenheid bij initiatieven van Grenspark Groot Saeftinghe en lokale toeristische organisaties. Alexander en Mireille zetten hun deuren graag open voor bezoekers om ze kennis te laten maken met de boerderij en het streekproduct. Ook leuk zijn de kookworkshops, bijvoorbeeld de workshop/diner degustatie โ€˜koken met Pastorale lamsvleesโ€™. Ideaal om te leren hoe je het lamsvlees van De Arenberghoeve lekker kunt klaarmaken. Volg de social media om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes over deze workshops, diners, de werkzaamheden op de boerderij en over de B&B.

Arenberghoeve

Nieuw-Arenbergstraat 8, Beveren-Waas (Kieldrecht)

www.arenberghoeve.be