Hof de Eendragt in Zaamslag

door | Gemeente Terneuzen, streekproducent, Zaamslag

Puur natuur, dat natuurvlees van Hof de Eendragt

Een kleinschalig biologisch veebedrijf dat op duurzame en diervriendelijke manier natuurvlees produceert, kan dat nog wel tegenwoordig? Jeroen en Cora Meijering-Van Dam gingen de uitdaging aan. De boerendochter uit West-Zeeuws-Vlaanderen en de import-Zeeuw uit het oosten des lands startten in 2013 hun boerderij โ€˜Hof de Eendragtโ€™ in de polder van Zaamslag, tegen de Westerschelde. โ€œWij denken dat het ook in deze tijd mogelijk is een veebedrijf op een nieuwe en eigentijdse manier te houden.โ€

De koeien op Hof de Eendragt worden in een natuurlijke leefomgeving gehouden. Je ziet ze grazen in de natuurgebieden in de polders rondom de boerderij. Jeroen en Cora zijn trots op de aanduiding natuurvlees. โ€œDe koeien leven zoveel mogelijk buiten. We vinden het belangrijk dat je als consument kunt zien hoe de dieren opgroeien en hoe ze leven. Voor het geval ze tijdelijk naar binnen moeten, kunnen ze vrij rondlopen in boxen in de schuur, met een ruimte hoeveelheid stro. We maken zelden gebruik van antibiotica. Eigenlijk alleen als een dier ziek is en niet op eigen kracht kan herstellen, nooit preventief. Het is ons streven om op een duurzame en diervriendelijke wijze lekker en gezond vlees te produceren. Omdat we volledig natuurinclusief boeren geven we aan het geheel nog een extra plus op gebied van ruimte, diervriendelijkheid en weidegang.โ€ Cora en Jeroen richten zich hierbij niet op kwantiteit, maar op kwaliteit.

Mals, stevig vlees van een zelfstandig ras

De keuze voor het zelfstandige ras Hereford is bewust. Omdat de dieren over het algemeen het jaar rond buiten in de natuurgebieden leven, moeten ze daar geschikt voor zijn. Voor Jeroen en Cora is het belangrijk dat de koeien makkelijk afkalven en over een sterke gezondheid beschikken. โ€œDe Hereford en natuur, dat hoort eigenlijk gewoon bij elkaar. De Herefordkoe is een robuuste koe die prima leeft en groeit op schrale grond en naast gras, regenwater en af en toe wat blaadjes niks anders eet of nodig heeft. โ€ De Hereford komt over de hele wereld voor, onder andere veelvuldig in Australiรซ. In onze omstreken zie je het ras wat minder. Je herkent het ras aan de roodwitte kleur, de witte kop en goede bespiering. Behalve dat de Hereford eenvoudig te houden is, brengt dit ras ook nog eens smaakvol vlees op. Het lichtgemarmerde vlees is mals, stevig en mooi van kleur.

Lokaal ondernemen, lokale afzet

Het biologisch natuurrundvlees van De Eendragt is in losse producten en in vleespakketten te bestellen via de website, www.hofeendragt.nl. Bestellingen zijn in overleg af te halen op de boerderij. Dat betekent een lokale klantenkring. โ€œLokaal is voor ons gewoon logisch. Je wilt de klant “meenemen” in het verhaal en laten zien hoe en waar de dieren vandaan komen. Klanten kunnen ook zelf gewoon even gaan kijken. Als ze in de buurt zijn en we zijn er ook, dan heb je toch even het gesprek met elkaar. Voor het bedrijf willen we graag zoveel mogelijk lokaal werken. Dit doen we door samen te werken met bijvoorbeeld een loonwerker uit Reuzenhoek en de slagerij in Borsele. Onze trekker bijvoorbeeld komt uit Biervliet. Met zulke dingen helpen we ook in ons gebied mee om economisch gezond te blijven.โ€

Hof de Eendragt

Eendragtweg 8

4543 PL Zaamslag

www.hofeendragt.nl

Tel. 0115-481528

hof_de_eendragt@outlook.com