Plaattaart met rode uien, geitenkaas en walnoten

door

Zeeland beleef je past echt als je op de culinaire toer gaat. Een interessante smaakervaring die je niet mag missen, is de wereld van uien! En daar worden er in Zeeland ook veel van geteeld. Uien zijn een van de meest gegeten groenten in Nederland en Vlaanderen, ook wel bekend als ajuin of jรปรปn. Er zijn rode, witte en gele uien, waarbij je duidelijk verschil merkt. Deze keer gaan we met de rode ui aan de slag: we delen hier een recept voor lekkere plaattaart!ย 

Smaken verschillenย 

De rode ui heeft een milde, zoete smaak met een knapperige textuur. Rauw heeft het een scherpere smaak, maar het wordt zoeter bij het koken. De witte ui heeft een scherpere, pittigere smaak dan rode en gele uien. De textuur is knapperig, en ze hebben een hoog watergehalte, wat ze ideaal maakt voor verse bereidingen. De gele uit heeft een sterke, scherpe smaak die zoeter wordt bij het koken. Ze hebben een stevige textuur en bevatten meer zwavelverbindingen, wat bijdraagt aan hun sterke smaak. 

Op het landย 

In Zeeland wordt op veel hectares uien verbouwd. De grond wordt bewerkt, geploegd, geรซgaliseerd en klaargemaakt. De uien worden geplant of gezaaid in maart of april en wortelen niet diep. Regelmatig komt de boer terug om te schoffelen, sproeien of later te oogsten. De uien worden met een uienrooier uit de grond gehaald en te drogen gelegd op het land. De geur van uien is dan duidelijk aanwezig als je langs de akkers rijdt. Na enkele dagen worden ze opgeladen voor bewaring. Dankzij goede bewaartechnieken hebben we in Nederland het hele jaar door uien van eigen bodem beschikbaar.  

Leuk weetjeย 

Wist je dat rode uien een hoge concentratie antioxidanten bevatten, vooral quercetine en anthocyanen? Deze antioxidanten helpen ontstekingen te verminderen, het immuunsysteem te versterken en beschermen tegen chronische ziekten zoals hartziekten en kanker. Bovendien blijven rode uien langer vers dan andere uiensoorten door hun dikke schil, waardoor ze een uitstekende keuze zijn om langer te bewaren in je keuken!ย 

Plaattaart rode ui

Plaattaart met rode uien, geitenkaas en walnoten

Marcin Beaufort
Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @koopeetbeleeflokaal!
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediรซnten
  

  • 500 gram rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram boter
  • 50 gram Zeeuwse stroop
  • 3 takjes tijm
  • 50 ml water
  • 50 ml balsamico azijn
  • 1 grote rol bladerdeeg
  • 1 ei
  • 100 gram gemalen belegen kaas
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • 50 gram stukjes walnoot

Optioneel

  • 150 gram stukjes uitgebakken gerookte spek

Bereidingswijze
 

  • Pel de uien en knoflook. Snijd de uien in ringen en hak de knoflook fijn.
  • Fruit de uien en knoflook in de boter en voeg de tijm, azijn, stroop en water toe. Gaar op laag vuur totdat de ui zacht is. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verwarm een oven voor op 180C
  • Leg bakpapier op een bakplaat.
  • Rol het deeg uit en leg dit op de bakplaat.
  • Prik gaatjes in de bodem met een vork en verdeel daarna de ui en kaas over de plaat. Doe er eventueel uitgebakken spekjes bij.
  • Hak de walnoot en strooi dit over de uien.
  • Zet de bakplaat 20-25 minuten tot het deeg goudbruin is (baktijd is afhankelijk van de oven)
  • Laat even afkoelen en snijd in punten. Eet smakelijk!

Tip!

  • Nog lekkerder met verse rucola of verras eens met gebakken zeekraal bovenop.
Trefwoord eieren, kaas, ui, walnoten