Hert biefstuk met aardappel Hasselback en rode wijnsaus

door | Ook lokaal

Koop lokaal je producten en ga hier lekker mee koken! We hebben de lekkerste recepten met streekproducten voor je op een rij gezet. Zet je koksmuts op en ga zelf aan de slag met de smaakmakers uit onze streek. Maak vandaag een heerlijke hert biefstuk klaar met pompoenpuree, aardappel Hasselback en rode wijnsaus.. Lees stap voor stap hoe je dit gerecht moet bereiden. Vergeet uiteraard het eindresultaat niet te delen op social media, dat vinden we leuk:)

Hert biefstuk

Hert biefstuk of filet – pompoenpuree – aardappel Hasselback en rode wijnsaus

Nog geen stemmen
Dit recept geprobeerd?Vermeld @koopeetbeleeflokaal!
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 stuks 150 gram hertenbiefstuk of filet
  • 1 rode pompoen Bijeen biologische boerderij
  • 50 gram olijfolie
  • 1 citroen
  • 60 gram ui
  • 25 gram boter
  • 100 gram champignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/3 fles rode wijn ingekookt tot 125 g El Mare
  • 1/2 liter kippenbouillon
  • 40 gram room
  • 40 gram rode wijnazijn
  • 4 stuks aardappel van +/-7 cm Bijeen biologische boerderij
  • 100 gram roomboter
  • 1 klein bosje peterselie
  • bieslook stengels
  • dragon

Bereidingswijze
 

  • Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd in grove brokken van 3×3 cm.
  • Mix de olie met peper en zout.
  • Meng dit onder de pompoen door en leg alles op een bakplaat.
  • Gaar in een voorverwarmde oven van 180C.  Voor 12-15 minuten. Check de gaarheid.
  • Mix tot een gladde puree met een staafmixer.
  • Kruid af met een klein beetje Cayenne peper, zout, olijfolie en citroensap.

Rode wijnsaus

  • Bak de ui, champignons en 1 teen gehakte knoflook in de boter goudbruin.
  • Blus af met de kippenbouillon en ingekookte rode wijn.
  • Kook op, voeg room, peper, zout, dragon en suiker toe en kook voor de helft in.
  • Passeer en breng op smaak met de opgekookte rode wijnazijn.
  • Bind eventueel licht af met wat Maizena.

Aardappel Hasselback met kruidenboter

  • Was de aardappel, pak 2 houten lepels van gelijke dikte en leg ze op een snijplank.
  • leg er de aardappel tussen. Snijd met een scherp mes in tot op de lepels.
  • Herhaal dit over de gehele lengte van de aardappel, zo dicht mogelijk op elkaar.
  • Leg ze in een vuurvaste schaal.
  • Besprenkel met olijfolie, gehakte knoflook, peper zout en rozemarijn.
  • Gaar in de oven 180C +/- 25 minuten (dit kun je 's middags al doen).

Hertfilet

  • Kruid de hertenfilet met peper en zout.
  • Bak goudbruin aan in bruisende boter.  Bak elke kant 2-3 minuten afhankelijk van de dikte.
  • Draai het vuur uit en leg de hertenfilet op een prop aluminiumfolie.
  • Dek losjes af met aluminiumfolie en laat minimum 10 minuten rusten.

Kruidenboter

  • Snijd alle kruiden fijn en meng alles samen en bewaar de boter op kamertemperatuur, kruid met peper en zout.

Afwerking

  • Warm een oven voor op 180C .
  • Warm de Hasselback aardappel in de oven voor 8 minuten. Plaats het hert er na 4 minuten bij.
  • Warm de saus en de pompoenpuree op.
  • Schep een lekkere portie kruidenboter op de Hasselback aardappel.
  • Leg alles netjes op het bord (tip! Warm de lege borden voor 2 minuten in de magnetron)
Trefwoord aardappel, pompoen, ui, vlees