Ooit al eens gehoord van frenzen of errebezems? Een mooie rode, glimmende aardbei, daar word je vrolijk van! De beste aardbeien koop je natuurlijk in de zomermaanden en ook in Zeeland zijn ze dan volop verkrijgbaar. Het aardbeienseizoen uit de volle grond loopt vanย mei tot september.ย We hebben een heerlijk recept voor pannacotta van aardbei, karnemelk en citroen voor je!
Wist je dat de aardbei vierde op de lijst van meest gegeten fruitsoorten in Nederland staat? Deze heerlijke zoete vruchten gedijen ook goed in Zeeland vanwege een combinatie van gunstige factoren in de provincie. Denk aan de vruchtbare bodem en ons gematigde zeeklimaat. Bij de aardbeientelers en de boerderijwinkels zijn de aardbeien uit volle grond de komende tijd weer volop verkrijgbaar. Met aardbeien kun je lekker variรซren in de keuken: er zijn zoveel heerlijke gerechten en drankjes mee te maken.
Aardbeien kunnen ook een verrassend element toevoegen aan hartige gerechten. De combinatie van zoet en hartig kan echt verrassende en smaakvolle resultaten opleveren! Wat denk je van een salade met aardbeien en geitenkaas of een aardbeiensalsa met rode ui, verse koriander, jalapeรฑo en een vleugje limoensap? Ook lekker: voeg aardbeien toe aan je gebruikelijke gebraden kip recept voor een zoete en sappige twist. Serveer de kip met wat groene groenten en aardappelen voor een volledige maaltijd.
Je bewaart aardbeien het beste bij een koele temperatuur. Aardbeien kneuzen gemakkelijk en beschimmelen snel. Ze zijn langer houdbaar met kroontje en als ze onafgedekt wordenย bewaard. Je kunt ze ook prima invriezen. Was de aardbeien niet voordat je ze opbergt, omdat het vocht kan bevorderen dat de vruchten bederven. Bewaar ze in plaats daarvan ongewassen in een vochtvrije verpakking. En tot slot: aardbeien zijn het lekkerst wanneer ze vers en op kamertemperatuur worden gegeten!
Panna cotta van karnemelk, aardbei en citroen
Ingrediรซnten
- 250 gram slagroom
- 1 stuk citroen Nodig: de schil en paar druppels sap van 1 citroen
- 50 gram suiker
- 8 gram gelatineblaadjes
- 250 gram karnemelk
- 500 gram Zeeuwse aardbeien
- 100 gram hangop Hangop = uitgelekte yoghurtย Het dankt zijn naam aan de manier waarop je het maakt: je hangt yoghurt op in een natte doek en laat deze uitlekken. Na een nachtje wachten heb je een heerlijke, volle hangop. Voor 100 gram hangop heb je 250 gram yoghurt nodig.
- 8 stuks Zeeuwse wafeltjes
- Eventueel eetbare bloemen
Bereidingswijze
- Week de gelatineblaadje 10 minuten in koud water.
- Breng de slagroom met de citroenschil en suiker in een steelpan aan de kook en los er dan de voorgeweekte gelatineblaadjes in op.ย ย
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur en voeg de karnemelk toe.
- Roer alles goed door elkaar en verdeel het over 4 glazen.ย
- Laat ongeveer 3 uur opstijven in de koelkast.
- Maak nu de aardbeien schoon, verwijder het kroontje en halveer ze.
- Pureer 2 aardbeien en voeg een paar druppels citroensap toe. Meng door elkaar en marineer de gehalveerde aardbeien in deze aarbeiencoulis.
- Leg de aardbeien op de opgesteven panna cotta, werk af met dotjes hangop van yoghurt, aardbeiencoulis, Zeeuwse wafeltjes en garneer eventueel met eetbare bloemen.
- Eet smakelijk!